8.8 C
Zagreb
3.5 C
Zürich
7.2 C
New York
17.3 C
Buenos Aires
19.7 C
Melbourne
Petak, 19 travnja 2024
spot_img

I ove godine male kazališne družine zasjale punim sjajem

Protekle subote, 25. ožujka 2017., u švicarskom Freienbachu, na velikoj se pozornici čula lijepa hrvatska riječ koju su s ponosom pronosili učenici Hrvatske nastave u Švicarskoj Konferedaciji.

Oni su se okupili na 11. susretu malih kazališnih družina koje je osmislila nekadašnja koordinatorica i učiteljica Marijana Ćorluka. Susreti se redovito održavaju svake godine uz potporu Udruge roditelja te su lijepa prilika da se pokaže kako mali Hrvati njeguju i vole svoj materinji jezik.

Susreti su započeli inotiranjem hrvatske himne, a zatim su se nazočnima obratili veloposlanik RH-e u Švicarskoj Aleksandar Heina, fra Slavko Antunović u ime Hrvatske katoličke misije, koordinatorica Hrvatske nastave u Švicarskoj Nataša Balić te viša stručna savjetnica za međunarodnu suradnju i europske integracije Jasna Aničić. Aničić je istaknula kako je Hrvatska nastava u Švicarskoj najbliža idealnom obliku hrvatske nastave u inozemstvu te učenicima poželjela puno uspjeha na „dasakama koje život znače“. Nazočan je bio i konzul RH-e u Švicarskoj Slobodan Mikac.

Nakon pozdravnih govora na pozornicu su izašli učenici HN-e Naters koji su izveli predstavu „Kraljevna na zrnu graška“ pod vodstvom učitelja Davora Kirića. Nakon probijanja leda nastupili su učenici HN Uster izvodeći predstavu „Mijenjam roditelje“ za koju ih je uvježbala učiteljica Mihaela Šafran. Učiteljica Lea Kranjčić pripremila je sa svojim učenicima iz Spreitenbacha predstavu „Lav i miš“, dok je učiteljica Emilija Petričević Galinec pripremila „Obiteljske sličice“ s učenicima HN-e Villars-sur-Glane. Učenici HN-e Uzwil pod vodstvom učiteljice Danijele Babić izveli su predstavu „Odjeća (ne) čini čovjeka“, a učenici iz Zuga izveli su predstavu „Zabrinuti Kekespear“ za koju ih je marljivo uvježbala učiteljica Aleksandra Šeremet. Učenici HN-e Aarau pod vodstvom učiteljice Zlate Maršić- Ferić uvježbali su za ovu prigodu „Priču o knjigama“, a učiteljica Dunja Mljinarić pripremila je sa svojim učenicima iz Sarnena predstavu „Kupljeni prijatelj“.

Sve te predstave budno su pratile članice Prosudbene komisije: Jasna Aničić, viša stručna savjetnica, Janja Runje, bivša učiteljica HN-e u Stuttgartu, Andrea Radman Komljenović, bivša učiteljica i koordinatorica HN-e u Švicarskoj te Helena Hrman, bivša učiteljica HN-e u Schaffhausenu.

Najboljom predstavom proglašena je „Priča o knjigama“ učenika HN-e Aarau, drugo mjesto osvojila je predstava „Obiteljske sličice“, a treće mjesto pripalo je predstavi „Kupljeni prijatelj“. Dodijeljene su i titule za najbolju mušku i žensku ulogu. Titula najbolje muške uloge pripala je učeniku HN-e Villars-sur-Glane Dragi Radošu, a titula najbolje ženske uloge pripala je Uni Čičić, učenici HN-e Spreitenbach.

Učenici su se veselili dobivenim zahvalnicama i malim „Oscarima“ koje su sasvim zasluženo odnijeli svojim kućama.

Važno je naglasiti da je cijelu priredbu prvi put popratio i Kazimir, maskota kazališnih susreta koju je osmislila učenica Gabrijela Terzić iz Neuhausena, a nacrtala Gabrijela Kovačević, također iz Neuhasena. Uloga Kazimira te je subote pripala učenici Hrvatske nastave Lari Prskalo.

Svojim su nastupom ovaj program uveličali mali folkloraši „Fale” iz Schaffhausena pod vodstvom Ivana Tominca te Ivane Pavletić kao i učenica Hrvatske nastave Tatjana Ivanović koja je otpjevala pjesmu Tonija Cetinskog „Blago onom tko te ima“.

POVEZANI ČLANCI

Najnovije